Veilig vrijen met deze 3 tips

veilig sex

Wanneer het op seks aankomt, is het natuurlijk belangrijk dat plezier hebt en ervan kunt genieten. Veiligheid speelt hierbij echter ook een rol. Velen kunnen namelijk pas echt genieten wanneer ze zeker weten dat ze veilig bezig zijn. Voor het veilig vrijen spelen meerdere factoren een rol. Deze zorgen er allemaal voor dat het vrijen veiliger wordt. In dit artikel lees je 3 tips voor veilig vrijen!

1. Gebruik een anticonceptiemiddel, zoals een condoom

Een anticonceptiemiddel gebruiken is de belangrijkste tip voor veilige seks. Hierbij wordt vaak gekozen voor condooms. Een condoom beschermt namelijk niet alleen tegen zwangerschap; het beschermt ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Een andere mogelijkheid is de pil. Dit werkt goed tegen zwangerschap, maar beschermt niet tegen SOA’s. 

Het bovenstaande betekent dat condooms het meeste worden aangeraden wanneer er puur naar veiligheid wordt gekeken. Deze anticonceptiemiddel beschermt je namelijk het beste tegen SOA’s.

Let bij het gebruiken van condooms, of de pil, goed op de houdbaarheidsdatum. Is deze verstreken? Dan kan de werking van een product niet gegarandeerd worden. Dat betekent dat de kans op een slechtere werking sterk aanwezig is. Gebruik een condoom of de pil dan ook niet. Kies in plaats daarvan voor het veiligere alternatief: nieuwe producten aanschaffen. 

2. Maak afspraken

Het is van groot belang om afspraken te maken om de veiligheid van het vrijen te vergroten. Vooral wanneer je je partner niet voor een lange periode kent, is het belangrijk om van tevoren duidelijke afspraken te maken.

Stel hierbij ook van tevoren limieten en grenzen. Bespreek deze en zorg ervoor dat ze niet overschreden worden. Communicatie is van groot belang voor veilige seks.

3. Lees over seks gerelateerde onderwerpen

Wanneer je meer kennis over bepaalde onderwerpen hebt, ga je een veiligere ervaring tegemoet. Je voelt je zelfverzekerd en comfortabel. Dit kan je ervaring tijdens het vrijen alleen maar verbeteren.

Seks gerelateerde onderwerpen is breed en kan van alles betekenen: van informatie over het gebruiken van condooms en het uitproberen van nieuwe dingen tot aan communicatie met je partner en informatie over seksspeeltjes. 

Door hier meer over te leveren, vergroot je je kennis en maak je de ervaring dus voor zowel jezelf als je partner veiliger.